10 Must-See Historical Places

  • 10 Must-See Historical Places

    Türkiye, dünyanın başka hiçbir yerinde olmayan bir zenginliğe ve kültürel çeşitliliğe sahip bir ülke. Bu sebeple de gezilecek görülecek çok fazla yer var. İşte Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken 10 tarihi yer...

    1- Nevşehir - Kapadokya

     Türkiye'nin doğa güzelliklerinden biri olan Peri Bacaları, Nevşehir sınırları içerisinde yer alıyor. 60 milyon yıl önce Erciyes ve Hasan Dağı'ndan çıkan lavların rüzgâr ve yağmurlar ile aşınması sonucu oluşan Peri Bacaları, günümüzde turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği bir bölge. Kapadokya, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.

    2- İzmir - Efes Antik Kenti

    Türkiye’nin popüler tarihi eserlerinden bir tanesi de Efes Antik Kent. Kuruluş tarihi olarak M.Ö 6000 yıllar belirtiliyor. Aynı zamanda İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti, Türkiye’nin en çok turist çeken tarihi eserlerinden bir tanesi. Eski dönemde Roma ve Yunan medeniyetlerine sahiplik eden Efes Antik Kent, 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdi.

    3- Şanlıurfa - Balıklı Göl

     Şanlıurfa merkezinde yer alan Balıklı Göl’e her yıl yüzbinlerce turist akın ediyor. Bunun sebebi ise Balık Göl’ün hikâyesi. Tarihte yaşanan olaya göre; İbrahim Peygamberin dini inancı yüzünden ateşe atılmak istendiği yer Balıklı Göl. Hz. İbrahim ateşe atılacağı sırada buraya düşüyor. Bu sebeple de içerisinde yer alan balıkların kutsal olduğu kabul ediliyor.

    4- Denizli – Pamukkale Travertenleri

     Denizli sınırları içerisinde bulunan Pamukkale, travertenleri ile tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken doğa harikalarından bir tanesi. Karbonat minerallerinden oluşan travertenler, çeşitli nedenlere bağlı olarak çökelme ile oluşan bir kaya. Pamukkale Travertenleri, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor.

    5- Muğla - Kaunos Kral Mezarlığı

     Etrafı surlarla çevrili Kaunos Antik Kenti, krallar ve statüsü yüksek kişiler için kayalara oyulmuş mezarlarıyla dikkat çekiyor. Antik Çağ’da bir liman kenti olan Kaunos, günümüzde kıyıdan hayli içeride kalmış durumda.

    6- Aksaray - Ihlara Vadisi

     Ihlara Vadisi, Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yer alıyor. Ihlara Vadisi’nin büyüklüğü ortalama 18 km. Derinliği ise 120 metre olarak belirtiliyor. Ihlara Vadisi’nin oluşumu Hasan Dağı’ndan çıkan lavların Melendiz Çayı’nın bölgeyi aşındırması sonucunda meydana gelmiş.

    7- Trabzon - Sümela Manastırı

     Kilisenin ilk dönemleri hakkında pek bilgi bulunamıyor. Türkmen akınlarından sonra karakol olarak kullanılmaya başlayan Sümela Manastırı, 1916-1918 tarihleri arasında ise bölgede devlet kurmak isteyen azınlıkların merkezi. 2010'da Hristiyanlar izin alarak manastırda ilk kez ayin düzenledi. Restore edilen manastır günümüzde yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

    8- Adıyaman - Nemrut Dağı

     Adıyaman'ın Kahta ilçesinin yakınlarında bulunan Nemrut Dağı, yurt içi ve yurt dışından ziyaretçileri ağırlamaya devam ediyor. 2150 metre yüksekliğinde olan Nemrut Dağı, 1987'de UNESCO Kültür Mirası ilan edildi. Özellikle dağın zirvesinde yer alan, Kommagene Kralı Antiochos Theos tarafından yaptırılan Yunan ve Pers tanrılarının heykelleri yüzyıllardır tarih meraklılarının ilgisini çekiyor.

    9- Antalya - Aspendos

     Aspendos, tarih meraklılarının her sene ziyaret ettiği kentlerden biri. Kentin en bilinen yapısı ise amfi tiyatrosu. Tarihi çok eskiye dayanan kente ait tiyatro, dönemin kralının kızını almak isteyen iki kardeşin yarışı nedeniyle yapılmış.

    10- Amasya - Kral Kaya Mezarlıkları

     Amasya’nın merkezinden geçen Yeşilırmak'ın kenarında sıralanan ve geleneksel Osmanlı evinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan Amasya evleri bu şehri görmek için kesinlikle geçerli bir neden. Adeta açık hava müzesi olan bu şehir, tarih kokuyor.

LATEST POSTS